fbpx

4 Tips sensasi untuk Video Marketing yang berkesan

Hanya 4 langkah diperlukan untuk meningkatkan kualiti Digital Marketing Strategy anda
February 10, 2020
Bagaimana cara untuk mengoptimumkan Operasi Retail?
March 9, 2020
Show all

Video kini menjadi tumpuan dalam penggunaan social media, tetapi hanya dengan membuat video tidak akan menjamin kejayaan, ianya perlu di Targeted. Kini sudah tiba masanya untuk kita berbincang tentang apa yang patut dimasukkan ke dalam video dengan apa yang kami rasa adalah 4 Tips untuk melakukan Video Marketing yang berkesan.

 

 1. Jalan Cerita yang Menarik. Bukan Sales semata-mata

  Video yang bagus menceritakan kisah yang menarik dan bukan sales semata-mata. Dengan menggabungkan cerita ke dalam kandungan video anda adalah cara terbaik untuk meningkatkan engagement penonton. Daripada hanya memperkenalkan syarikat anda, misi anda, dan produk anda, anda harus mencari cara untuk menceritakan kisah dengan video anda. Bagaimanakah syarikat anda memberi impak kepada pelanggan anda? Adakah anda membuat perbezaan dalam komuniti? Develop cerita anda, dan gunakan video untuk berkongsi dengan audience anda.
 2. Straight to the Point dalam masa 10 saat.

  Video 3 minit yang anda produce itu tidak bermakna apa-apa jika anda tidak menarik perhatian penonton dalam tempoh masa 5-10 saat pertama. Pastikan video anda menjawab soalan “Mengapa saya harus menontonnya?” adalah pada fikiran peminat anda dalam tempoh 10 saat pertama. Sekiranya mereka menonton dan video tersebut membuat mereka ketawa atau mempelajari sesuatu, ia akan memberi inspirasi kepada mereka untuk berinteraksi seperti Share, Comment dan Like
 3. Jangan Bosankan penonton anda.

  Ada ke sesiapa yang nak tonton video yang membosankan? Jadi apa yang anda mahukan daripada penonton? Mereka ingin ketawa, mereka mahu merasa tersentuh hati, mereka mahukan inspirasi, mereka mahu ditarik keluar dari kebosanan mereka dari jam 9 hingga jam 5 di office dan melupakan realiti mereka. Buat video dengan cara yang betul, brand anda boleh meraih ganjaran dengan menggunakan elemen humor dalam kandungan video yang dibuat.
 4. Sertakan Call-To-Action

  Jangan lupa untuk memasukkan Call-To-Action ke dalam video anda. Sekiranya anda mahu seseorang melawat laman web anda atau mengikuti anda di social media, beritahu mereka. Sama seperti cara semua jawatan dan kandungan blog-blog anda harus mempunyai Call-To-Action untuk bertindak pada akhirnya yang mengajak pembaca mengambil tindakan selanjutnya, seperti mendaftar ke email notification atau mengunjungi laman web, demikian juga video marketing anda.